13. oktobra 2022 bomo v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons organizirali Dan Slovenskega superračunalniškega omrežja. Predstavili bomo najnovejša dogajanja in aktivnosti na področju superračunalništva v Sloveniji in širšem evropskem prostoru.

Program bomo dopolnili s predstavitvami delovanja Nacionalnega kompetenčnega centra za superračunalništvo in največjega slovenskega superračunalnika EuroHPC Vega na IZUM, predstavili bomo nekaj primerov dobrih praks uporabe zmogljivih superračunalnikov na različnih znanstvenih področjih ter tehnično plat infrastrukture za hranjenje velepodatkov.

Na dogodek, ki bo potekal v okviru projekta EuroCC, Arnesove konference Mreža znanja in Meseca znanosti, se je potrebno prijaviti. Udeležba je brezplačna.

Program 
8.00-9.00Registracija
9.00-11.00Slovensko superračunalniško omrežje – aktualna dogajanja, Samo stanič, Univerza v Novi Gorici, Koordinator SLINGSlovenski nacionalni kompetenčni center (NCC Slovenija), Damjan Harisch, Arnes, koordinator NCC SlovenijaSuperračunalniška izobraževanja, Uroš Lotrič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatikoMednarodne aktivnosti HPC in sodelovanje SLING, Andrej Filipčič, Institut “Jožef Stefan”10 let od odkritja Higgsovega bozona in eksperiment ATLAS, Borut Pavel Kerševan, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fizikoSuperračunalnik EuroHPC Vega – projekti, utilizacija in razvojne aktivnosti, Dejan Valh, Institut informacijskih znanosti
11.00-11.30Odmor za kavo
11.30-13.30Računalniški vid, Danijel Skočaj, Laboratorij za umetne vizualne spoznavne sisteme, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatikoAnaliza mikrografov iz krioelektronskega mikroskopa, Matic Kisovec, Odsek za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutuAnaliza govoraIntegrirano modeliranje jedrske fuzije, Leon Kos, Laboratorij za konstruiranje LECAD, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvoSuperračunalništvo in odprti podatki – tehnična plat infrastrukture za hranjenje velepodatkov, Marko Ferme in Janez Brezovnik, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
13.30Kosilo

Dan Slovenskega superračunalniškega omrežja boste lahko spremljali tudi prek prenosa v živo. Del programa sta tudi popoldanski delavnici: Uporabljajmo superračunalnike in Uvod v Linux za HPC, na kateri se je potrebno dodatno prijaviti.

Lep pozdrav,
ekipa SLING


 www.sling.si
Mesec znanosti 2022
Dostopnost