Licence v odprtem dostopu

Ustrezne licence omogočajo avtorjem – dajalcem licence – obdržati avtorske pravice in obenem dopuščati vsaj nekomercialno kopiranje, razširjanje in dopustno uporabo avtorjevega dela.

Z licencami dajalci  licence opredelijo dovoljenje za izbran način uporabe znanstvenega dela. Pri odprtih objavah v večini primerov uporabljamo licenco Creative Commons (CC), ki določa več pogojev, kot so priznavanje avtorstva, pravica do predelave in komercialne rabe, pogoji deljenja in podobno.

 Več o licencah Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/?lang=sl

 Izbirnik licenc: https://creativecommons.si/deli

Vrste licenc

 

 

Licenca CC-BY ikona
CC BY
PRIZNANJE AVTORSTVA

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, javna priobčitev in predelava avtorskega dela v vse namene, tudi komercialne, pod pogojem, da navedejo avtorja izvirnega dela.

 

Licenca CC BY-SA ikona

CC BY-SA
PRIZNANJE AVTORSTVA – DELJENJE POD ENAKIMI POGOJI

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, javna priobčitev in predelava izvirnega oziroma derivativnega avtorskega dela v vse namene, tudi komercialne, pod pogojem, da navedejo avtorja dela in da širijo izvirno oziroma derivativno avtorsko delo pod istimi pogoji.

 

Licenca CC-BY-ND ikona

CC BY-ND
PRIZNANJE AVTORSTVA – BREZ PREDELAV

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in javna priobčitev izvirnega avtorskega dela v vse namene, tudi komercialne, pod pogojem, da navedejo avtorja izvirnega dela in da dela ne spreminjajo.

 

License CC BY-NC ikona

CC BY-NC
PRIZNANJE AVTORSTVA – NEKOMERCIALNO

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, javna priobčitev in predelava izvirnega ali derivativnega avtorskega dela, vendar samo v nekomercialne namene ter pod pogojem, da navedejo avtorja dela.

 

Licenca CC BY-NC-SA ikona

CC BY-NC-SA
PRIZNANJE AVTORSTVA – NEKOMERCIALNO – DELJENJE POD ENAKIMI POGOJI

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, javna priobčitev in predelava izvirnega oziroma derivativnega avtorskega dela, vendar samo v nekomercialne namene, pod pogojem, da navedejo avtorja dela in da širijo izvirno oziroma derivativno avtorsko delo pod istimi pogoji.

 

Licenca CC BY-NC-ND ikona

CC BY-NC-ND
PRIZNANJE AVTORSTVA – NEKOMERCIALNO – BREZ PREDELAV

Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in javna priobčitev izvirnega avtorskega dela, vendar samo v nekomercialne namene, pod pogojem, da navedejo avtorja izvirnega dela in da dela ne spreminjajo.

Licenca CC0 ikona

CC0
JAVNA DOMENA

Avtor svoje delo da v javno domeno in se tako odpove vsem pravicam, ki se jim lahko odpove. Uporabnikom je dovoljeno reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, javna priobčitev in predelava avtorskega dela v vse namene, tudi komercialne, brez da bi jim bilo treba navesti avtorja izvirnega dela.

Dostopnost